KORANG ! wokey , dah baca title kat atas tuh... Bgos, pndai ! Klu nih aku nak bgi info ckit kat korang.. Kena lah belajar sekali sekala walaupon cuti sklh, kan ?
VITAMIN BI
fungsi : pertumbuhan , selera mkn & metabolisma karbohidrat ( pembebasan tenaga )
sumber : gandum penuh , kekacang , kuning telur , buah-buahan , kebnykan sayur-sayuran
VITAMIN B2
fungsi : pertumbuhan & metabolisma sel ( pembebasan sel )
sumber : hati , daging , ayam , telur , susu & sayuran hijau
VITAMIN B3
fungsi : fungsi saraf , sistem pencernaan , kesihatan kulitsumber : hati , daging , ayam , sayuran hijau
VITAMIN B6
fungsi : metabolisme protein , penghasilan sel darah merah
sumber : daging , ikan , ayam , sayur-sayuran & buah-buahan
VITAMIN B12
fungsi : fungsi saraf , pembentukan DNA & sel bru , serta pencegahan anemia
sumber : sayuran hijau , mknan organ binatang , daging & mknan laut
nota : vitamin C , B ( B1, B2, B3, B5, B6, B12 ) adalah jenis vitamin yg larut dlm air
VITAMIN C
fungsi : pembentukan tisu penghubung antara sel, mengekalkan protein utk kestabilan sel kpd membran, mencegah skurvi atau rickets dikalangan kanak-2
sumber : kobis mentah, lobak merah , jus oren, betik, lettuce, celery, bawang besar, tomato & kebnykan buah-buahan sitrus
VITAMIN D
fungsi : pertumbuhan tulang & gigi, membantu penyerapan kalsium ke dlm tulang
sumber : cahaya matahari ( kulit akan menghasilkan Vitamin D ), susu, minyak ikan kod , salmon, kuning telur dan mentega
VITAMIN A
fungsi : pertumbuhan normal, kulit, penglihatan dan perkembangan tulang
sumber : lepa susu, kuning telur, buah-buahan ( tomato, nanas, oren & pisang ) ,tumbuhan berdaun hijau & lobak merah
VITAMIN E
fungsi : antioksida, melindungi dinding sel, dan pembaikan luka
sumber : hmpir dlm semua buah-buahan, sayur-sayuran & minyak sayuran
VITAMIN K
fungsi : pembekuan darah
sumber : asparagus, kobis bunga, kobis, sayuran berdaun hijau gelap, putih telur, kacang soya, gandum & yogurt
nota : vitamin A, D, E, K adalah jenis vitamin yg larut dlm lemak