Petua Dan Tips Mencegah Jerawat Dan Kecantikan Muka

nak kulit secomel nih >.<

Semua orang pasti tidak suka jerawat, lebih-lebih lagi jerawat di muka yang menggangu penampilan diri. Selain itu, parut jerawat biasanya tidak hilang dengan mudah dari wajah kita. Orang selalu kata mencegah  lebih baik daripada mengubati. Begitu jugalah dengan jerawat, adalah lebih baik untuk mencegah jerawat dari mengubatinya. Selain dari merawat jerawat yang sedia ada kita haruslah mencegah dari jerawat tumbuh.
Kat bawah ni Lepak.my nak kongsikan tips untuk mencegah jerawat. Kalau korang amalkan InsyaAllah jerawat takkan tumbuh lagi.
 • Rajin membersihkan muka/wajah

  Salah satu penyebab timbulnya jerawat adalah kotoran dan bakteria pada wajah. Dengan mencuci muka atau membersihkan wajah menggunakan pembersih muka, ianya dapat segera menyingkirkan kotoran dan bakteria yang ada. Carilah pembersih muka yang sesuai dengan kulit anda. Lain orang lain kulit, jadi tak semestinya satu ubat sesuai dengan semua orang.
 • Singkirkan rambut dari wajah

  Rambut akan menjadi kotor dan berminyak ketika kita melakukan aktiviti seharian. Bila rambut menyentuh wajah, maka kotoran tersebut dapat pindah ke wajah kita dan dapat menimbulkan jerawat.
 • Cuci sarung bantal, selimut dan sarung tilam secara berkala

  Rambut yang kotor atau wajah yang tidak bersih dapat menyebabkan kuman dan kotoran berpindah di sarung bantal/sarung tilam/selimut  saat kita menggunakannya. Kemudian, pada ketika yang lain wajah menyentuh bantal, kotoran tersebut kembali kepada wajah kita. Selain itu habuk dan bakteria juga akan berkumpul di sarung bantal/sarung tilam/selimut. Jadi basuhlah paling kurang 6 minggu sekali.
 • Minum 8 gelas air sehari

  Air adalah sangat penting untuk badan kita. Air yang cukup dapat membantu tubuh mengeluarkan toksin dan zat tidak berguna yang ada di tubuh, sehingga dapat mengurangkan risiko timbulnya jerawat.
 • Menggunakan mask pencegah jerawat

  Dengan menggunakan mask madu dan jeruk nipis. Hal ini dapat membantu menghilangkan bakteria dan minyak di wajah. Gunakan mask muka sekurang-kurangnya 2 minggu sekali
 • Kurangkan penggunaan makeup/kosmetik

  Menggunakan barangan kosmetik akan menyumbat pori-pori wajah. Ini membuat pori-pori tidak bernafas dengan baik. Pilihlah kosmetik yang berasaskan air yang dapat mengurangi potensi timbulnya jerawat dibanding kosmetik yang berasaskan minyak.
 • Jangan picit jerawat yang ada

  Tangan yang kotor ketika anda memegang dan memicit jerawat akan meningkatkan minyak dan kotoran di wajah. Ketika memicit jerawat, lapisan yang ada di bawah kulit dapat menjadi rosak dan menyebabkan minyak wajah menyebar ke bahagian lain  dan menyebabkan semakin banyak   jerawat timbul.
                   Belum cuba , belum tahu ;)

♥ Lots Of Love , Nadya Nadyra ♥